20 DECEMBER: INTERNATIONELLA DAGEN FÖR MÄNSKLIG SOLIDARITET

I en värld präglad av växande ojämlikhet, ekonomisk globalisering och framväxande nationalism blir frågan om solidaritet alltmer central. Men vad innebär det egentligen? 

Nationalencyklopedin definierar solidaritet som ”sammanhållning mellan människor inom en grupp, klass, nation eller i hela världen med beredskap för inbördes hjälp”. Solidaritet är alltså inte bara ett abstrakt begrepp utan en konkret praxis som kan tillämpas på olika nivåer – från lokala gemenskaper till globala rörelser. 

Vår tids utmaningar – från klimatkrisen till brist på demokratiska rättigheter – kan inte lösas isolerat utan kräver samarbete över gränser. Solidaritet handlar om att stå upp för andra, inte bara på grund av moralisk plikt utan till följd av en djupare förståelse för våra ömsesidiga beroenden. Globaliseringen har förändrat de ekonomiska, sociala och politiska förutsättningarna i världen. Samtidigt som den har fört människor närmare varandra, har den också skapat större klyftor, både mellan och inom länder. Mot denna bakgrund ser vi det som nödvändigt att stärka, och inte försvaga, den internationella solidariteten. 

Trots de hot som föreligger och hindrar en demokratisk utveckling är civilsamhället fortfarande levande. Det ger möjlighet att i internationell solidaritet gå samman och kräva en demokratisk utveckling för rätten att organisera sig och för rätten att delta på lika villkor i fria, öppna och rättvisa val, och kräva jämställdhet, klimaträttvisa och en rättvis omställning där ingen lämnas utanför.  

Vi tror att vägen framåt består i att skapa förutsättningar för människor med begränsad tillgång till resurser och makt att organisera sig och utkräva sina demokratiska rättigheter. Därför innebär solidaritet för oss att stödja partier och organisationer som bygger sin verksamhet på folkligt deltagande, med ett särskilt fokus på marginaliserade kvinnor och unga.  

Hur visar du solidaritet?